Mozart Valerie Stuppack Mozartkring Gelre-Niederrhein

 

Mozart 250 jaar geleden in Nederland - Programma 2016

Door het jaar heen is een aantal manifestaties gepland met MOZART als verbindend thema. Deze activiteiten zijn opgezet door de Mozart(k)ring en / of andere organisaties - in onderlinge samenwerking. Bekijk hier het programma.

Valkhof Het was JAN WALRAAD, GRAAF VAN WELDEREN, (de laatste) telg uit een Gelders-Nijmeegse regentenfamilie en werkzaam in diplomatieke dienst te Londen, die Leopold Mozart in de zomer van 1765 wist over te halen naar Nederland te komen, samen met zijn vrouw en hun twee (wonder)kinderen: Nannerl en haar broertje Wolfgang Amadeus. Dit op dringend en herhaald verzoek van prinses Caroline van Nassau-Weilburg, de zuster van stadhouder Willem V, die de jonge Wolfgang zo graag wilde zien optreden.
Zo belandde de familie Mozart in ons land waar ze van september 1765 tot eind april 1766 verbleef, hoofdzakelijk in Den Haag maar ook in Haarlem, Amsterdam en Utrecht waar verschillende concerten plaatsvonden met de twee kinderen Mozart in de hoofdrol.
In Den Haag schreef Wolfgang in de maanden januari / april 1766 o.a. voor de inhuldiging van Willem V als Erfstadhouder van de Republiek der Zeven Provinciën een aantal composities, waaronder het Quodlibet (muzikale potpourri: ‘van alles wat’) Galimathias Musicum, KV 32.
Dezelfde Stadhouder Willem V, vluchtte in september 1786 naar Het Valkhof in Nijmegen, toen de patriotten in Den Haag hem en zijn familie het leven daar al te zuur maakten. Dat verblijf in Nijmegen duurde bijna een jaar lang: tot september 1787.

Thema-concerten
Voor de Mozart(k)ring Gelre-Niederrhein is het feit dat een Nijmeegse edelman de beslissende ‘schakel’ was voor de komst van de familie Mozart naar Nederland reden om het jaarprogramma 2016 duidelijk in het teken van de jonge Mozart en zijn werken uit 1765 en vooral 1766 te plaatsen.
Daarom zullen alle composities die de jonge Wolfgang in Nederland schreef, o.a. voor de inhuldiging van Stadhouder Willem V in Den Haag, door de Mozart(k)ring worden uitgevoerd.
Dat gebeurt in vier thema-concerten: ‘Mozart 250 jaar geleden’, resp. zo 17 januari Beek-Ubbergen), zo 17 april (Nijmegen), zo 2 oktober (Oosterbeek) en zo 27 november (Arnhem), waarin dus alle werken door Wolfgang Amadé geschreven in Nederland aan bod komen samen met composities van zijn leermeesters (o.a. J.Chr. Bach), zijn vader Leopold, tijdgenoten (C.E. Graaf en W. Spandau) en navolgers (o.a. J.N. Hummel).

Mozart-Expositie Sint Stevenskerk - Nijmegen
Na de officiële uitreiking van de (eerste) Nederlandse Mozart-postzegels op 16 mei aan burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, met aansluitend die dag een concert en lezing in Museum het Valkhof, staat begin september een interessante Mozart-tentoonstelling in de Stevenskerk op het programma. Op 4 september a.s. wordt deze geopend met een beiaard- annex orgelconcert, aanvang 13.15 uur. Daarna is de expositie te bezichtigen alle werkdagen van11.00 tot 17.00 uur; op zondagen vanaf 12.00 uur. De toegang is gratis.
Het thema van deze expositie is: de Familie Mozart in Nederland: 1765-1766. Ze wordt geïllustreerd met handschriften, partituren en facsimiles van Leopold en Wolfgang Amadeus Mozart en met hen ‘verwante’ componisten, uit de verzamelingen van dirigent/musicus Ton Koopman en van leden van de Mozart(k)ring. Middelpunt vormen de 15 levensgrote panelen over ‘Mozart in Nederland’ van het Gemeente-Archief Den Haag die de Mozart(k)ring om niet heeft gekregen voor deze expositie.
Tijdstip: zo 4 september t/m zo 2 oktober 2016.